Copenhagen,
22
Januar
2018
|
20:22
Europe/Amsterdam

Slutspurt endte på historiske 93 milliarder

Der er faldet ro oven på travlheden op mod årsafslutningen, og CBRE’s forudsigelser om et rekordresultat for danske ejendomshandler endte med at holde stik. Efterspørgslen fra bl.a. udenlandske investorer sendte resultatet op på 93 mia. kr., og 2018 ser ud til at fortsætte med et højt aktivitetsniveau. 

Tilbage i oktober var der uenighed om hvorvidt 2017 ville ende som rekordår for danske ejendomshandler blandt branchens erhvervsmæglere. Mens de fleste aktører troede den endte på 80 mia. kr., toppede CBRE den med et estimat på 92-98 mia. kr. og med en realiseret transaktionsvolumen på 93 mia. kr., er der en ny rekord på ejendomsmarkedet.

”I 2017 har vi stået i den fantastiske situation, at der både har været mange sælgere og købere. Pensionskasserne har været både sælgere og købere, og så har der været en kolossal efterspørgsel fra udenlandske investorer. Alene de svenske investorer udgjorde en fjerdedel af den totale transaktionsvolumen. Det handler om pengerigelighed, og det handler om, at de store institutionelle investorer er villige til at tilpasse deres porteføljer”, fortæller Mikael Glud, direktør i CBRE.

Det skal nævnes, at der i 2017 var 14 handler til mere end 1 mia. kr., som udgjorde ca. 35% af den samlede volumen. Der var også en markant andel af handlerne, der var selskabshandler.

Fjerde kvartal 2017 endte med en transaktionsvolumen på hele 35 mia. kr. Det er det bedste resultat nogensinde, og vidner om et marked med høj aktivitet. Resultatet har også sat sine positive aftryk på CBRE’s samlede omsætning. Årsregnskabet er ikke offentliggjort endnu, men Mikael Glud løfter sløret for, at 2017 også har været et rekordår for CBRE.

Renten bestemmer tempoet for 2018
Prognoserne for 2018 ser lovende ud, med et fortsat højt aktivitetsniveau så længe renten er lav.

2017 toppede det hidtidige rekordår 2016, der nåede en transaktionsvolumen på 65 mia. kr. mod 49 mia. kr. i 2015.